Diagnostiek

Weten wat er speelt

Diagnostiek bij SCIO: wat is dat?

SCIO maakt zich vanaf de start van de praktijk hard voor het ‘minder labelen’ van kinderen. We zien dat vaak een ‘stoornis’ bij het kind wordt vastgesteld terwijl er (ook) andere dingen spelen. Vanuit onze visie is ALTIJD sprake van een figuurlijke ‘dans’ tussen persoon en omgeving; je reageert op wat er om je heen gebeurt. Zodra er een match is tussen de omgeving en het kind, dan groeit het kind en zal het vaker blij zijn. Wanneer er een mismatch is, dan kan gedrag ontstaan wat minder handig of ‘lastig’ is. Met diagnostiek zoomen we in op wat er (op dit moment) werkt en niet werkt. Dit heet ook wel Handelingsgerichte Diagnostiek. Uiteraard stellen wij een diagnose wanneer dit van toepassing is, maar diagnostiek is in onze ogen zoveel meer! Wij richten ons op adviezen waar je in de praktijk direct iets mee kunt, daar heb je namelijk veel meer aan!

positieve psychologie voor jeugd en volwassenen

Hoe ziet een diagnostiektraject eruit?

Het begint met een kennismakingsgesprek waarin het doel wordt bepaald. Wat wil iedereen bereiken met het onderzoek? Wat willen we dat het oplevert? En waarom willen we dit eigenlijk? We bespreken zorgvuldig welke mensen we betrekken in het onderzoek en benaderen hen actief.

Daarna wordt bepaald welke testen we inzetten en dit doen wij uiteraard oplossingsgericht: doen wat nodig is en absoluut niet meer! Hoe vaak we elkaar zien, ligt aan de vraag en de informatie die al bekend is. SCIO zal aangeven hoe lang het ongeveer duurt en wat er wordt verwacht van het kind, de jongere en andere betrokkenen.

Na de onderzoeksmomenten wordt het voorlopige verslag besproken. Zodra de uitkomst en de adviezen helder zijn, wordt het rapport opgemaakt en kan iedereen aan de slag met de uitkomsten. Dit kan zelfstandig, met het sociaal team, bij SCIO of bij een andere zorgaanbieder. We doen wat passend is en goed voelt!

Nu aanmelden

Hoe duur is een onderzoek?

Met een verwijsbrief vergoedt de gemeente in de meeste gevallen het onderzoek volledig. Zorg dus voor een verwijzing van de huisarts, een jeugdarts of van het sociaal team. Kijk hier of jouw gemeente onze onderzoeken vergoed.

Zelf bekostigen is ook een optie. Neem gerust contact met ons op voor een op maat gemaakte offerte.

Wanneer kan ik starten?

Door onze focus op kwaliteit, doen wij bij SCIO nooit veel onderzoeken tegelijk. Dit kan ertoe leiden dat er een aantal weken tussen een kennismakingsafspraak en het daadwerkelijke onderzoek zit. Zie onze contactpagina voor de huidige wachttijden (intake en onderzoek).

Nu aanmelden

Kan ik voorrang krijgen?

Wanneer een Sociaal Wijkteam een spoedcasus aanmeld, wegen we af of deze voorrang krijgt. Dit is afhankelijk van de complexiteit, de mate van veiligheid in het systeem en de beschikbaarheid van de geschikte psychologen in het SCIO-team. Kwaliteit voorop!

Enthousiast geworden?

Neem gerust contact met ons op

Ben jij onze nieuwe collega?

Systeemtherapeut

Jeugdbehandelaar

Psycholoog volwassenenzorg
Ambulante gezins- en jongerencoach (24-32uur)