IQ test voor de jeugd

Weten waar je aan toe bent

Een intelligentietest: wanneer doe je dat?

Leerproblemen? Verveling? Heel hard studeren met minimaal resultaat? In zulke gevallen kan een IQ-test heel verhelderend werken. De intelligentie wordt doorgaans gemeten als er vragen zijn rond het functioneren op school of in de thuissituatie.

Naast een algemene IQ-score zien we ook de sterke en minder sterke kanten van de intelligentie; informatie waar je in de praktijk direct iets mee kunt.

Kinderen, jongeren en volwassenen

We werken met wetenschappelijk erkend testmateriaal dat serieus genomen wordt door scholen, werkgevers en andere instanties. Kinderen, jongeren en volwassenen kunnen bij SCIO een IQ-test laten afnemen. Neem contact op voor de mogelijkheden!

positieve psychologie voor jeugd en volwassenen

IQ test voor kinderen

De IDS-2 is een erkende IQ-test om het intelligentieniveau vast te stellen van mensen tussen de 5 en 25 jaar. Ook laten de resultaten zien hoe de intelligentie is opgebouwd (sterke en minder sterke punten). Bij SCIO wordt deze test vooral ingezet bij kinderen en jongeren tussen de 5 en de 15 jaar, voor 16 jaar en ouder wordt namelijk in de meeste gevallen gebruik gemaakt van een andere test (WAIS). Tijdens de afname wordt extra gelet op hoe kinderen en jongeren omgaan met de opgaves en met bijvoorbeeld concentratie en motivatie.

De testafname duurt tussen de 3 en de 4 uur en kost (wanneer je hem zelf bekostigt) € 685,–. Dit is inclusief een kennismakingsgesprek, verslaglegging en adviesgesprek. In sommige gevallen wordt een IQ-test vergoed vanuit de gemeente (Jeugdwet vergoedingen) of door school. Praat met je huisarts of IB’er op school over de mogelijkheden.

 • Een persoonlijke of telefonische kennismaking
 • Testochtend (3 à 4 uur)
 • Verslaglegging
 • Persoonlijk of telefonisch adviesgesprek
 • Eventueel adviesgesprek op school
 • € 685, —

IQ test voor jongeren

Bij jongeren vanaf 16 jaar (en volwassenen) wordt gebruik gemaakt van de “Wechsler Adults Intelligence Scale”. De afname van deze IQ test duurt 2 tot 2,5 uur en kost € 685,–. Dit is inclusief een kennismakingsgesprek, verslaglegging en adviesgesprek. In sommige gevallen wordt een IQ-test vergoed vanuit de gemeente (Jeugdwet vergoedingen) of door school. Praat met je huisarts of IB’er op school over de mogelijkheden.

 • Een persoonlijke of telefonische kennismaking
 • Testochtend (2 à 2,5 uur)
 • Verslaglegging
 • Persoonlijk of telefonisch adviesgesprek
 • Eventueel adviesgesprek op school
 • € 685,- (t/m 17 jaar vergoedt soms de gemeente)

IQ test afname zwaar?

Nee hoor, bij SCIO niet in ieder geval. Het is de bedoeling dat kinderen zich volledig op hun gemak voelen tijdens deze ochtend. We doen er dan ook alles aan om dit mogelijk te maken. Zo komt het regelmatig voor dat kinderen hun favoriete knuffels of speelgoed mee willen nemen. En dat mag!

IQ test voor kinderen zwaar?

Weten wat de IQ test kan betekenen?

Neem gerust contact met ons op en laat ons je adviseren

Ben jij onze nieuwe collega?

Systeemtherapeut

Jeugdbehandelaar

Psycholoog volwassenenzorg
Ambulante gezins- en jongerencoach (24-32uur)